111.jpg112.jpg113.jpg114.jpg115.jpg116.jpg117.jpg

Βίγλα = σκοπιά, παρατηρητή
Οι Βιγλάτορες του χθες ήταν πολεμιστές ηλικίας 17-50 ετών, άριστα εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων, από ευκατάστατες οικογένειες. Τους επέλεγαν οι πρωτόγεροι των χωριών και το καθήκον τους ήταν να κατοπτεύουν τον ορίζοντα νύχτα και μέρα επισημαίνοντας τυχόν κίνδυνο. Ειδοποιούσαν με ειδικά σήματα από την μια βίγλα στην άλλη, τόσο την κεντρική διοίκηση του στρατού όσο και τους κατοίκους των χωριών. Αργότερα υιοθέτησαν το επίθετο Βίγλης ή Βιγλάκης.

Οι Βιγλάτορες του σήμερα είμαστε παραδοσιακός μουσικοχορευτικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το Μάϊο 2009, με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον Βιγλάκη Ιωσήφ και πάνω από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, που «βιγλίζουν» με τη σειρά τους την παράδοση.

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 26 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγουμε και προασπίζουμε με πειθαρχία αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

Βιγλάτορες τση λευτεριάς ασημαρματωμένοι
Σε μια κορφή απροσκύνητοι
Σ' ένα δέντρο από κάτω
Κάθονται και τα πέλαγα
Και τσ' ορανούς φρουκούνται
Και λαχταρούν κελαηδισμό ν' ακούσουν των αρμάτων.
Να κατεβούνε στα ριζά
Και με φωτιά και βόλι,
Τσ' ωριόπλουμης τση λευτεριάς
Το κάστρο να βλεπίσουν.